Monday, December 6, 2010

Keramické nože vs. kovové


Jsou keramické nože skutečně lepší než kovové? Existuje na tuto otázku skutečně uspokojivá odpověd? Keramické nože jsou skutečně úžasné a mají mnoho vlastností o kterých se může kovovým nožům pouze zdát, ale je nutné si uvědomit, že plně nahradit kovové nože nedokážou, na něco zkrátka potřebujete pevnost kovu, naštěstí toho není mnoho. V následující přehledu, nastíníme, co jsou hlavní pro a proti keramických nožů.

Hlavní PRO keramických nožů:

Rez - keramické nože nejsou z kovu, takže samozřejmě vůbec nerezaví

Hygiena - keramické nože jsou naprosto kompaktní a celistvé, nemají žádné póry a ta kse na nich neusazují prakticky žádné nečistoty. Keramický nůž stačí skutečně jenom opláchnout vodou a je dokonale čistý.

Váha - když pracujete s kovovým těžkým nožem delší dobu, brzo si uvědomíte jeho váhu a jak nepříjmá taková práce pro Vás je, negativně se odrážejicí na stavu vašeho zápěstí.

Pachy - keramické nože nejsou porézní což je důležité proto, aby nepřenášely žádné pachy a chutě z jednoho pokrmu na jiný.

Ostrost - hlavní výhoda keramických nožů je jejich velmi vysoká tvrdost a tím pádem samozřejmě i ostrost. Je velmi pravděpodobné, že pokud nejste profesionální kuchař, nebude ani nikdy potřebovat takový nůž brousit, navíc jejich výrobci často nabízeji profesionální nabroušení nože, který jste si od něj zakoupili naprosto zdarma.

Nevýhody keramických nožů

Křehkost - jestli jste se někdy bavili s někým o keramických nožích, tak Vás jistě upozorňoval na to, že se tyto nože lámou. Je pravda, že keramický nůž toho nevydrží tolik jako nůž z ocele, ale není ani pravda, že se velmi lehce zlomí nebo poškodí. Vyhněte se mraženým potravinám, kostem nebo čemukoliv co se nedá skutečně lehce rozkrojit. Jako u ocelových nožů si musíte dávat pozor na to, aby jste ho neupustili z výšky třeba na kachličky, potom je skutečně možné, že se část nože odlomí, ale menší poškození se vyřeší přebroušením.

Všestrannost - s keramickým nožem neuděláte všechno v kuchyni od A do Z, ale v práci, ke které jsou určeny jsou skutečně neřekonatelné.

Cena - kvalitní keramické nože nejsou nejlevnější, ale není pravda, že by byly drahé. Neplatíte za módní high tech výstřelek do kuchyně, ale za skutečnou kvalitu. Kvalitní ocelové nože se těm keramickým v ceně naprosto vyrovnají. Vyrobit keramický nůž něco stojí a proto tyto nože zkrátka nemohou stát tak jako ty nejlevnější ocelové.

No comments:

Post a Comment