Sunday, December 12, 2010

Keramické nože - ideální pro vegetariány a zdravý životní styl


Jednou z výhod kterou mají keramické nože oproti "normálním nožům", tedy nožům z oceli je jejich schopnost neničit vitamíny v potravině. Tento efekt samozřejmě ještě podpoříme, když budeme používat také keramické nádobí, které u nás však stále není příliš obvyklé. Tedy alespoň ne jeho moderní varianta.
Asi každý ví, že základem vegetariánské stravy musí být kvalitní a čerstvé potraviny, potraviny které jsou bohaté na vitamíny jako je zelenina a ovoce. Je také obecně známé, že zelenina i ovoce ztrácejí podstatnou část vitamínů při tepelné úpravě, zejména dlouhé vaření a smažení je skutečně naprostá likvidace velké části důležitých vitamínů. Ne však každý ví, že pouhý kontakt ovoce a zeleniny s kovem také ničí podstatnou část vitamínů, které tyto potraviny obsahují. Když krájíte potravinu kovovým nožem, tento nůž vodí elektřinu a kvůli fyzikálním pochodům, které probíhají při krájení ovoce nebo zeleniny dochází k likvidaci vitamínů a také k tzv: "zhnědnutí", které býva velmi patrné naspříklad u jablek.
Toto je obrovská výhoda, kterou mají keramické nože, které absolutně nijak s krájenou potravinou nereagují, zachovávají přesně její chuť i čerstvost a nijak nelikvidují vitamíny. Jestli tedy chcete žít alespoň o něco zdravěji, začněte používat keramické nože.

Tuesday, December 7, 2010

Keramické nože - na co dávat pozor


Jestli jste se rozhodli koupit si keramický nůž, je řada věcí, na které by jste si měli dát pozor. Tou první věcí je už samotný nákup, kdy by jste měli vybírat nože, které nemají čepel a rukojeť spojenou lepením, takové nože jsou totiž náchylnější k vylamovanání čepele od rukojeti. Proto se používá nastřikování rukojeti nebo ultrazvukové přichycování.

Co nedělat s keramickým nožem:

- nekrájet zmrzlé potraviny
- nesekat
- nekrájet kosti nebo chrupavky v mase
- nepoužívat na vykosťování
- nepoužívat na velmi tvrdé ovoce nebo zeleninu, šlupka melounu, ořechu a jiné
- nedrtit česnek a obecně nenamáhat čepel na její plochou stranu
- nekrájet na tvrdých površích jako plechy, talíře, pekáče, mramor a další..
- nevystavovat přímému ohni
- neskladovat v kontaktu s dalším kuchyńským náčiním a noži
- nepokoušet se brousit doma

Možná se toho zdá hodně, ale ve skutečnosti se většina práce s nožem v kuchyni soustředí na krájení zeleniny, ovoce a masa bez kostí nebo pečiva, na což se keramický nůž perfektně hodí.

Levné keramické nože


Levné keramické nože - má vůbec cenu takové nože kupovat? Na tuto otázku zkrátka neexistuje jednoduchá odpověď. Nejsem velkým zastáncem levných věcí, i když musím přiznat, že i mě se několikrát v životě stalo, že nějaký levný produkt svými vlastnostmi nebo trvanlivostí a kvalitou předčil prudkt dražší. I přesto nejsem zastáncem nakupování levných produktů neprověřených značek, protože již několikrát jsem v životě udělal tu chybu a obzvláště při nakupování kuchyňského vybavení, že jsem si koupil levnou věc. Potom jsem toho litoval, protože ač byl produkt 2-3x levnější než jeho dražší značková obdoba, vydržel odhadem 10-15x kratší dobu, takže jsem jednoznačně prodělal. Na druhou stranu je keramický nůž stále produkt, který ne každý v České republice vůbec někdy vyzkoušel, proto by se možná zdálo rozumné napřed vyzkoušet levné keramické nože a zjistit jestli Vám takový nůž bude vyhovovat.
Problém takového postupu je, že si vyzkoušíte pouze přesně to, co jste si zakoupili, tedy levný keramický nůž, který Vás svojí kvalitou může přesvědčit o tom, že všechny , ne jenom ty levné keramické nože vlastně nejsou to, co jste od nich čekali. Proto bych Vám doporučil jít střední cestou a koupit si keramický nůž napřed jenom jeden, nekupovat celou sadu, ale ani nekupovat to úplně nejlevnější. Naopak rozhodně hned nekupujte profesionální keramický nůž té nejvyšší ceny, když jste ho nikdy neměli v ruce. Kupte si keramický nůž nějaké renomované značky z nižší řady jejich produktů a tak nejlépe zhodnotíte vlastnosti takového nože, bez toho aby jste riskovali nějakou nesmyslnou finanční částku.

Keramické nože - testy

Na tomto prvním videou můžete vidět jak ostrý vlastně je kvalitní keramický nůž. Řezaní papíru s naprostou lehkostí není vůbec žádný problém stejně jako krájení dalších věcí, které jsou už poněkud běžnějším materiálem pro krájení v kuchyni jako banán nebo cuketa.


V totmo druhém testu keramického nože můžete vidět to, čeho se lidé, kteří nemají žádné zkušenosti s keramickými noži bojí nejvíce a to je pochopitelně to, že se nůž po jednom pádu na kachličky v kuchyni rozpadne na kousky. Rozhodně bych nikomu nedoporučoval něco podobného zkoušet, protože házet s nožem o zem nesvědčí žádnému noži a o to více keramickému. Na tomto videu s nožem Kyocera však můžete vidět, že pád na zem rozhodně vždy neznamená, že se s keramickým nožem můžete rozloučit.

Monday, December 6, 2010

Keramické nože vs. kovové


Jsou keramické nože skutečně lepší než kovové? Existuje na tuto otázku skutečně uspokojivá odpověd? Keramické nože jsou skutečně úžasné a mají mnoho vlastností o kterých se může kovovým nožům pouze zdát, ale je nutné si uvědomit, že plně nahradit kovové nože nedokážou, na něco zkrátka potřebujete pevnost kovu, naštěstí toho není mnoho. V následující přehledu, nastíníme, co jsou hlavní pro a proti keramických nožů.

Hlavní PRO keramických nožů:

Rez - keramické nože nejsou z kovu, takže samozřejmě vůbec nerezaví

Hygiena - keramické nože jsou naprosto kompaktní a celistvé, nemají žádné póry a ta kse na nich neusazují prakticky žádné nečistoty. Keramický nůž stačí skutečně jenom opláchnout vodou a je dokonale čistý.

Váha - když pracujete s kovovým těžkým nožem delší dobu, brzo si uvědomíte jeho váhu a jak nepříjmá taková práce pro Vás je, negativně se odrážejicí na stavu vašeho zápěstí.

Pachy - keramické nože nejsou porézní což je důležité proto, aby nepřenášely žádné pachy a chutě z jednoho pokrmu na jiný.

Ostrost - hlavní výhoda keramických nožů je jejich velmi vysoká tvrdost a tím pádem samozřejmě i ostrost. Je velmi pravděpodobné, že pokud nejste profesionální kuchař, nebude ani nikdy potřebovat takový nůž brousit, navíc jejich výrobci často nabízeji profesionální nabroušení nože, který jste si od něj zakoupili naprosto zdarma.

Nevýhody keramických nožů

Křehkost - jestli jste se někdy bavili s někým o keramických nožích, tak Vás jistě upozorňoval na to, že se tyto nože lámou. Je pravda, že keramický nůž toho nevydrží tolik jako nůž z ocele, ale není ani pravda, že se velmi lehce zlomí nebo poškodí. Vyhněte se mraženým potravinám, kostem nebo čemukoliv co se nedá skutečně lehce rozkrojit. Jako u ocelových nožů si musíte dávat pozor na to, aby jste ho neupustili z výšky třeba na kachličky, potom je skutečně možné, že se část nože odlomí, ale menší poškození se vyřeší přebroušením.

Všestrannost - s keramickým nožem neuděláte všechno v kuchyni od A do Z, ale v práci, ke které jsou určeny jsou skutečně neřekonatelné.

Cena - kvalitní keramické nože nejsou nejlevnější, ale není pravda, že by byly drahé. Neplatíte za módní high tech výstřelek do kuchyně, ale za skutečnou kvalitu. Kvalitní ocelové nože se těm keramickým v ceně naprosto vyrovnají. Vyrobit keramický nůž něco stojí a proto tyto nože zkrátka nemohou stát tak jako ty nejlevnější ocelové.

Využití keramických nožů nejen v kuchyni


Díky svým naprosto unikátním a ojedinělým vlastnostem nacházejí keramické nože uplatnění zdaleka nejenom v kuchyni. To že tyto nože vůbec nerezaví využívají například potápěči. Dalši využití jaké by jste možná nečekali, je využití keremických nožů policejními a vojenskými jednotkami. Ne použivají samozřejmě tyto nože na boj, protože jejich křehkost toto použití prakticky vylučuje, ale jednotky pyrotechniků, je pro jejich nevodivost a nemagnetičnost používaji jako pomůcky při likvidaci bomb. Tyto vlastnosti zárověn, ale přinášejí určitá ryzika, protože nůž který nevodí a není magneticky může být jenom velmi těžko, pokud vůbec nalezen detektorem kovů. Proto do nich výrobci minimální množství kovu často přidávají, aby tyto keramické mohly být nalezeny za použití detektorů kovu.

Co je to keramický nůž


Keramické nože se u nás prodávají již několik let, ve skutečnosti ale málokdo ví, z čeho přesně se vlastně keramický nůž skládá, jak se vyrábí a jak funguje.
Hlavní výhodou keramického nože je jeho obrovská tvrdost, díky které vydrží velmi, velmi dlouho ostrý. Je skutečně pravdou, že keramické nože se nemusejí ostřit i několik let. Co způsobuje tuto jejich jedinečnou vlastnost? Je to samozřejmě materiál, ze kterého se tyto nože vyrábějí. Materiálem na výrobu keramických nožů je totiž obvykle zirkonium dioxid. Zirkonium má na Mohsově stupnici hodnotu 8,5, pro představu tvrzená ocel má jenom 6,5 a diamant 10.
Nože se vyrábějí složitým postupem. Zirkonový prášek je nejprve stlačen silou několika stovek tun do tvaru čepele. Tento produkt je velmi křehký a proto musí následovat sintrování po dobu 5-13 hodin za velmi vysokých teplot, které dosahují zhruba 1400°C. Když tento proces zkončí je jeho výsledkem velmi tvrdý, ale také naprosto tupý a těžko nabrousitelný nůž. Takovýto keramický nůž se potom ostří za použití brusného kotouče s diamantovým prachem, což se ale musí dít při chlazení.

Vítejte na webu Keramické nože


Vítejte na mém webu Keramické nože. Jestliže hledáte informace, rady a zkušenosti o keramických nožích, pak jste na správném místě. Keramické nože se stávají stále populárnějšími a jedná se skutečně o kuchyňské náčiní 21. století.